Tuottavin työpaikkani on ollut harmaa koppi

Kun vaihtaa joka kuukausi työpaikkaa, herkistyy sille, millaisessa tilassa työtä tekee. Näkee kauniita tiloja, joissa on välittömästi hyvä olla, ja toisaalta huomaa, miten hankalaa on, jos esimerkiksi puheluiden puhumiseen ei ole mitään paikkaa.

Huomasin edellisessä työssäni (=ennen oman yrityksen perustamista), miten epämiellyttävää oli työskennellä huoneessa, jossa selkäni takana liikkui ihmisiä. Luolamies minussa oli valmis koko ajan ottamaan jalat alle juoksemaan pakoon. Tiimin muutto viihtyisään ja toimivaan avokonttoriin paransi paitsi viihtymistä, myös tiimin sisäistä tiedonkulkua ja dynamiikkaa. Puheluita ja hiljaista työtä varten oli omat kopit, jotka olivatkin tarpeen.

Tilasuunnittelussahan osataan nykyään hyvin ottaa huomioon se, miten työ vaatii erilaisia tiloja. Silti jokaisen yksilölliset mieltymykset ja tarpeet on vaikea sovittaa yhteen yhdessä tilassa. Mutta miksi yhden työtilan edes pitäisi yrittää palvella kaikkia tarpeita. Mitä jos joinain päivinä siirtyisikin soittelemaan puheluita tai tekemään keskittymistä vaativaa työtä työpisteeseen kodin lähelle? Toimistot olisivat vain paikkoja, joihin kokoonnutaan sopimaan asioista ja inspiroitumaan ihmisistä? Oletus voisi olla, että töitä tehtäisiinkin kavereiden ja perheen kanssa, kuten Janne Saaarikko kirjoittaa blogissaan.

2014-11-06 09.49.11

Sisustuksella voi myös kertoa yrityksen arvoista. Tuntemattoman sotilaan alikersantti Lehdon sanat kuvaa Ellun Kanojen kulttuuria.

Vietin marraskuun officenomadina viestintätoimisto Ellun Kanoissa. Korkeat, kauniisti sisustetut huoneet 1800-luvun lopun rakennuksessa, ihastuttavat sohvaryhmät ja inspiroivat lauseet seinillä saivat villasukkani irtautumaan ainakin viisi senttiä lattiasta. Nautin valtavasti esteettisestä ympäristöstä, ja työnteko huoneissa tuntui joka päivä hieman juhlavalta. ”Tällaista työpaikalla kuuluu olla”, huokaisin mielessäni ihaillessani kattofreskoa.

Kontrasti ei olisi voinut olla suurempi, kun seuraavassa kuussa sain office nomad –paikan Suomen Ympäristökeskus SYKEstä Helsingin Mechelininkadulta. Julkiset varat oli vastuullisesti käytetty 170 tohtorin ja viidensadan muun innostuneen asiantuntijan  palkkaamiseen, ei seiniin tai yhteisten hengailutilojen sisustamiseen viimeisimpien trendien mukaan. Sirittävät loisteputkivalot loivat valoaan pitkille, tyhjyyttään kaikuville käytäville, joiden varrelta minäkin sain oman työhuoneen.

2014-12-09 15.40.26

Yksi työhuoneen parhaista puolista on, että sinne voi levittäytyä lippulappusineen.

Joulukuussa sattui olemaan paljon kirjoitushommia, ja yllätyksekseni tuottavuuteni ampaisi niin sanotusti nextille levelille SYKEssä. Sain työrauhan! Ah, miten ihanaa ja ihmeellistä se olikaan. Vietettyäni vuosia avokonttoreissa oma työhuone tuntuikin luksukselta. Saatoin hipsiä huoneeseeni aamulla kaikessa hiljaisuudessa ja uppoutua töihini tuntikausiksi ilman keskeytyksiä. Oli itse asiassa hyvä, että ympäristö oli jotensakin virikkeetön. Oma mieli ja mielikuvitus saivat virtaa tyhjyydestä.

Kokemus SYKEssä sai minut jopa hieman surulliseksi. Kun yhä useampi työntekijä siirtyysiirretään tekemään töitä avokonttoriin, keskittyminen ja työn mielekkyyden kokeminen kärsii. Aloin pohtia, onko meillä työtiloja, jotka oikeasti palvelevat meidän kaikkien yksilöllisiä tarpeita ja tottumuksiamme ja sopivat erilaisiin töihin ja työtilanteisiin?

Ainakin itse huomasin tarvitsevani monenlaisia tiloja. Kauniita tiloja, joissa voi istuskella, ideoida ja inspiroitua, mutta myös niitä mahdolisimman virikkeettömiä huoneita. Joskus kaipaa ympärilleen ihmisiä, joskus tekee hyvää saada olla yksin. Joskus paras työpaikka on virikkeetön koppero, jossa kiinnostava työ saa viedä mukanaan.

Olisi kiva kuulla teidän kokemuksianne hyvistä (ja huonoista!) työtiloista! Lähettäkää vaikka Twitterissä* kuva paikasta, jossa teidän mielestänne on hyvä tehdä töitä, ja kertokaa miksi. Olisi kiva koostaa kuvista vaikka kollaasi tänne blogiin.

*Twitteristä minut löytää nimellä @akuvaramaki. Tai voitte laittaa kuvia/kokemuksia maililla osoitteeseen aku[at]enthusiast.fi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s