Vuosi toimistonomadina

Olen viettänyt nyt viisi kuukautta toimistomadina. Minulla on oma yritys, mutta ei omaa toimistoa. Teen töitä omille asiakkailleni, mutta muutan uuteen toimistoon joka kuukausi. Tässä kuussa olen CreateTrips -startupin vieraan. Sen lisäksi olen vieraillut valtionhallinnossa, parissa viestintätoimistoissa ja softafirmassa. En maksa toimistostani vuokraa, ja ainoa toimistotarvikkeeni on mukanani kulkeva läppäri.

Olen päättänyt jatkaa näin ainakin vuoden, sillä jokaisessa organisaatiossa, jossa olen vieraillut, olen oppinut jotain uutta. Olen tutustunut uusiin ihmisiin, saanut vaihtaa ajatuksia eri alojen asiantuntijoiden kanssa, nähnyt monta erilaista työn tekemisen tapaa ja tutustunut uusiin kulttuureihin.

Toimistonomadi onkin kuin nykyajan tutkimusmatkailija. Jopa yhteen kortteliin mahtuu monta erilaista kulttuuria, joista voi oppia, kunhan niihin tutustuu. Ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan laajentaakseen omaa ajatteluaan ja elämänpiiriään.

2014-12-16 15.32.46-1

Suomessa on miljoona neliötä tyhjää toimistotilaa, joten tilanpuute ei ole meillä ongelmana. Meidän haasteemme on osaamisen kartuttaminen ja yhteistyön tekeminen.

Hedelmällisin yhteistyö voi syntyä yllättävillä törmäytyksillä. Hyvä esimerkki tästä on Konecranes, joka kutsui bussilastillisen devaajia 48 tunnin hackathoniin kehittämään teollisen internetin ratkaisuja Konecranesin tarpeisiin. Mitä jos luovien alojen toimistonomadit löytäisivät tiensä valmistavan teollisuuden toimitiloihin joka kuukausi? Ehkäpä osapuolet alkaisivat ymmärtää toistensa tarpeita paremmin, verkostoitua ja kehittää yhteisiä projekteja?

Yhä useamman asiantuntijan työ tapahtuu verkossa, verkostoissa ja paikasta riippumatta. Silti istumme aamuruuhkissa joka aamu vuodesta toiseen päästäksemme istumaan samaan toimistorakennukseen samojen kollegoiden kanssa. On kyllä käytännöllistä olla lähellä omia kollegoita, mutta oppiminen hidastuu, jos emme altista itseämme uusille kokemuksille.

Mitäpä jos työtä siirryttäisiinkin tekemään asiakkaan tiloihin, vaikkapa vain kuukaudeksi? Voisiko käydä niin, että asiakasymmärrys karttuisi kuin varkain, kun lounasta syötäisiinkin joka päivän saman pöydän ääressä? Ja samalla työmatkaan käytettävä aika saattaisi lyhentyä, kun oman työpaikan voisi etsiä lähempää kotia.

Heitän haasteen: olisiko sinusta toimistonomadiksi? Ehkä edes kuukaudeksi? Kokeile! Jos se ei toimi sinulle, et ole menettänyt mitään. Ja jos se toimii, olet saanut kokonaisen maailman.

Edit: Muutettu kohta tyhjän toimitilan määrästä. Sitä on Suomessa, ei Helsingissä, miljoona neliötä.

Advertisements

9 comments

 1. Niina Hautala · February 10, 2015

  Kiinnostava pointti tuo asiakkaan tiloissa työskentely!

  Like

  • Aku · February 10, 2015

   Kiva, että kommentoit, Niina! 🙂 Asiakkaan tiloissa työskentely on tosi yksinkertainen ja helposti toteutettava juttu, mutta miksi niin harva (jos kukaan?) toimii noin? Väittäisinpä, että ei tarvitsisi edes montaa päivää istua asiakkaan tiloissa, kun silmät jo aukenisi monelle pienelle ja isommallekin asialle.

   Like

   • Niina Hautala · February 10, 2015

    Sä varmaan pian kokeilet? Ellet ole jo kokeillut! 🙂

    Like

 2. Aku · February 10, 2015

  Mulla on periaatteena, etten tee isännille töitä sinä aikana, kun olen siellä töissä. Tässä kuussa tosin vähän lipsun, ja muistakin isännistä on myöhemmin tullut asiakkaita… Kuukausi office nomadina on ikään kuin tooodella pitkä myyntipuhe! 🙂 Sanottakoon nyt vielä, että myyminen ei koskaan ole ollut mun tavoitteena, mutta ollaan vaan keksitty yhteistä tekemistä kuukauden aikana, ja on tuntunut luonnolliselta jatkaa yhteistyötä.

  Like

 3. Satu Rämö · February 10, 2015

  Naulan kantaan. Erinomainen huomio muuten tuo tyhjä toimistotila; yllätyin, että sitä on Helsingin seudulla noin paljon! parempihan se on ottaa käyttöön esim. verkostoitumispaikkana.

  Työpaikkani on mun läppäri – ollut viimeiset 10 vuotta. Olen viihtynyt. Tosin melkein aina olen maksanut työtilastani vuokraa, koska varastoitavaa työkamaa alkaa olla jo niin paljon eikä ne arkistot ja säläkasat mahdu enää kotiin. On pakko ollut olla joku kiinnekohta. Ajatus toimistonomandina olemisesta on kuitenkin pirun kannatettava.

  Like

  • Aku · February 10, 2015

   Tavara on mulla siitä jännää, että sitä alkaa helposti kertyä. Mulla on firman paperit kotona, mutta niitä on vähän, koska suurin osa on sähköisinä ja pilvessä. Katsotaan miten kauan saan kantamukset pidettyä kevyinä! 🙂

   Ja kiva, että eksyit tänne, Satu! 🙂

   Like

 4. tuleva1suus · February 13, 2015

  Sulla on oma blogikin tälle. Hienoa! Kuten jo aiemmin Twitterissä juteltiin, minäkin virittelen konseptia Keravalla ja Järvenpäässä ja yksi yrittäjä kävi ihan minua varten jo ostamassa sähköpöydän toimistoonsa. Minulla on työtila luovien yrittäjien yhteisössä – jossa on valokuvaaja, vaatesuunnittelija ja kuvataiteilija. Suurin ongelma on, etten halua luopua heistä. Maaliskuussa kokeilen nomadielämää. Katsotaan miten lähtee? Miten sä löydät/etsit sun toimistot?

  Like

  • Aku · February 15, 2015

   Moi Marja, tosi hienoa, että kokeilet toimistonomadismia! Ymmärrän hyvin, että et haluaisi luopua kivasta työyhteisöstä. Mutta kannattaa kokeilla, ainahan voi sitten palata! 🙂 Olen löytänyt officenomad-isännät ihan omien verkostojen kautta, mutta tuo olisi aihe, josta voisin kirjoittaa joskus ihan oman postauksenkin. Kiitos ideasta ja kerro sitten, miten toimistonomadismi sujuu! 🙂

   Like

 5. tuleva1suus · February 13, 2015

  Niin, unohdin mainita nimeni: Tuleva1suus = Marja Nousiainen.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s